Nederlanders besparen vooral energie voor de portemonnee, niet het milieu. Dat is gebleken uit onderzoek Belevingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ongeveer 90% van de Nederlanders geeft aan vooral kleine dingen te doen om energie te besparen, vooral uit Hollandse zuinigheid. Dit soort dingen zijn bijvoorbeeld het aandoen trui in plaats van de verwarming hoger te draaien, het uitdoen van lichten en het dichtdoen van ramen en deuren. Echter is uit het onderzoek gebleken dat een ruime meerderheid zulke energiematregelen neemt vooral om kosten te sparen, en niet zozeer omdat het beter is voor het milieu.

Wat opvalt is dat de onderzoekers van het CBS slechts hebben gekeken naar dit soort kleine maatregelen die energieverbruik beïnvloeden, en niet naar andere vormen van duurzaamheid die mogelijk een grotere invloed zouden kunnen hebben. In het vervolg kan het interessant zijn als er daarom ook wordt gekeken naar zaken zoals het minder eten van vlees of minder vaak vliegen.

Benieuwd naar hoe u meer geld kunt besparen op uw energierekening? Onze adviseurs gaan graag met u aan tafel zitten om uw situatie te bekijken. Neem contact met ons op en maak vrijblijvend een afspraak.