Het kabinet heeft vastgesteld dat alle kolen- en nucleaire centrales per 2050 gesloten moeten zijn, en alle huizen moeten in plaats daarvan aangesloten worden op een warmtepomp. Een warmtepomp pompt warm water diep vanuit de grond omhoog, en verwarmt zo de huizen. In dit proces is geen gas betrokken, althans, dat is het idee. Warmtepompen werken op elektriciteit, en die moet ergens vandaan komen.

Energieprofessor Machiel Mulder, van de rijksuniversiteit Groningen, stelt dat een gros van die elektriciteit van duurzame bronnen zal komen, maar niet in z’n geheel. Windmolens en zonnepanelen zijn momenteel de grootste bronnen van duurzame energie, maar op donkere, en windstille dagen zal er niet genoeg energie geproduceerd kunnen worden om alle warmte pompen te bedienen. Aangezien de kolen- en nucleaire centrales dicht zullen gaan, moet er een alternatief komen om het energietekort te verheffen. Dit is waar de gascentrales weer in het plaatje komen. De gascentrales zullen dienen als een vangnet, voor wanneer de duurzame bronnen niet genoeg leveren.

Faith Birol, directeur van het Internationaal Energie Agentschap, geeft terecht aan dat Nederland zich niet ‘groen’ mag rekenen op het gebied van gas, als alle gastoevoer afgeschaft wordt. “Er moet wel naar het complete plaatje gekeken worden, en je afvragen waar de stroom vandaan komt.” Zodra de stroom opgewekt wordt op een vervuilende manier, is de totale uitstoot toch niet zo hoog als in eerste instantie gedacht werd.