Je kan tegenwoordig bijna niet meer om het thema duurzaamheid heen. Sterker nog, maar liefst driekwart van de Nederlanders vindt het van belang dat ook bedrijven een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Maar ook de overheid trekt de teugels strakker aan voor bedrijven. In het klimaatakkoord staat onder andere dat gas duurder wordt en de prijs om CO2 uit te stoten omhoog gaat. Ons land moet 95 procent minder broeikassen uitstoten ten opzichte van 1990, en het is verplicht voor bedrijven om energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen.

Van de MKB’ers in Nederland geeft een derde aan bezig te zijn met recycling en afvalreductie en meer dan de helft geeft aan energie te besparen. Niet alleen is dit positief voor het klimaat, maar ook voor de bedrijfskosten. Om dit te bereiken zijn er een aantal eenvoudig te nemen maatregelen. Hieronder volgt een kort overzicht.

  1. Beter isoleren: Kantoren vanaf 100m2 moeten minimaal beschikken over energielabel C in 2023, en een geschatte 50 procent van de kantoren voldoet nog niet aan deze norm. Investeren in isolerende kozijnen en HR++ glas is de snelste manier om uw label te verhogen en warmte binnen te houden.
  2. Bewegingssensoren: Per stuk kost een bewegingssensor slechts 50 euro en dit wordt slechts binnen een berekende één tot drie jaar weer terugverdiend, afhankelijk van de grootte van de ruimte.
  3. Ledverlichting: Ledlampen hebben een veel langere levensduur dan hallogeenlampen: een ledlamp heeft gemiddeld vijftien keer zo veel branduren als de hallogeenlamp. De ledlamp is weliswaar wat duurder, voor een ledlamp kunnen zo’n vijf hallogeenlampen worden gekocht, maar de ledlamp vraagt 75 procent minder stroom en hoeft slechts eens in de zeven jaar te worden vervangen in vergelijking met ieder half jaar voor de hallogeenlamp.
  4. Deurdrangers: Deurdrangers kunnen makkelijk de stookkosten tot 10 procent verlagen.
  5. PC in de slaapstand: Ook hiermee kan flink wat energie en geld worden bespaard: op een kantoor met twintig computers kan dit kosten met 300 euro per jaar om laag halen.
  6. Zonnepanelen: Misschien niet de meest snelle en voordeligste optie om aan te schaffen maar wel een zeer aantrekkelijke. Vaak wordt binnen 7 jaar de aanleg van zonnepanelen terugverdiend doordat de jaarlijkse kostenreductie rond de 550 euro ligt.

Dit waren een paar simpele maatregelen waarmee wel duizenden euro’s kunnen worden bespaard. Wanneer begint ook u met het verduurzamen van uw onderneming?