Een start-up uit Dordrecht, Edorado, heeft het plan om een elektrische speedboot op de markt te gaan brengen. De eerste versie staat al in de bouw loods.

De meeste vraag naar dit type boot komt uit de Verenigde Staten. Waar men in Nederland houdt van zeilen, zijn motorboten vooral in Californië erg in. Volgens een van de initiatiefnemers Giel Groothuis komt daar ook een steeds grotere vraag naar duurzame boten.

Pas in 2020 zullen de eerste proefritten met klanten gemaakt gaan worden, maar dit jaar moet de eerste boot al wel het water op voor de nodige testen. Een boot zal ongeveer €150 000 gaan kosten en de hoop is om uiteindelijk 250 boten per jaar af te leveren.

Om een elektrische boot lang genoeg van energie te kunnen voorzien moeten er verschillende innovatieve technieken gebruikt worden. Zo wordt de weerstand van de boot verminderd door het gebruik van draagvleugel technologie en worden de batterij technologieën uit de auto-industrie gebruikt.

Naast recreatief gebruik is Edorado ook bezig een watertaxi te ontwerpen welke meer gericht is op de zakelijke markt. Hier liggen ook mogelijkheden volgens hen.