Onlangs heet staatstoezicht op de Mijnen (SodM) geconstateerd dat er nog steeds fouten zijn bij de productie of plaatsing van slimme meters. Zo is laatst gebleken uit onderzoek dat sommige van de 39.000 nieuw-geplaatste slimme meters van Enexis een te korte schroefdraad hebben. Er is niet bekend welke exacte meters foutief zijn, en dat kan ervoor zorgen dat alle meters uit voorzorg vervangen moeten worden.

Ook van de 66.000 gasmeters van Landys+Gyr bleken sommige exemplaren een probleem met de schroefdraad te hebben. De netbeheerders hadden aangegeven ze allemaal te vervangen uit voorzorg, maar uit onderzoek van Kassa blijkt dat er in 1744 woningen nog niks gebeurd is.

Ondanks dat er geen acuut gevaar is, hoopt Enexis binnen een maand achterhaald te hebben welke meters foutief zijn, en ze daarna zo snel als mogelijk te vervangen. Hoe de foutieve meters door de kwaliteitscontrole zijn gekomen is nog onduidelijk. Om soortgelijke situaties te voorkomen heeft de brancheorganisatie de kwaliteitscontroles uitgebreid, en er worden vaker controles uitgevoerd bij de producent.